آشنایی با سه جنگنده داسو میراژ 2000، اف 15 و چنگدو جی 10، تاکتیک، آموزش و شانس، اصلیترین عواملی هستند که مشخص میکنند چه کسی از یک نبرد تن به تن هوایی (Dogfight) زنده بیرون میآید. جنگجهانی دوم، عرصهی قدرتنمایی خلبانانی بود که در عصر مدرن مانند پهلوانان باستان در رزمهای تن به تن، رو در روی یکدیگر میجنگیدند. در این مقاله قصد داریم به بررسی سه نوع از جنگنده های پیشرفته و مدرن حال حاضر دنیا بپردازیم. با ما همراه باشید.
جنگندهی فرانسوی «داسو میراژ ۲۰۰۰» (Dassault Mirage 2000)
جنگندهی فرانسوی «داسو میراژ ۲۰۰۰» (Dassault Mirage 2000) از بیشتر جهات با جنگندهی اف ۱۶ برابری میکند، اما نرخ گردش ناگهانی آن در ارتفاعات متوسط و زیاد بیشتر از رقیب آمریکایی است با این وجود گفته میشود نرخ گردش مداوم آن که هواپیما میتواند تمام مدت پرواز آن را حفظ کند، کمتر از جنگندهی اف ۱۶ است. نیروی هوایی هند گزارش کرده که این جنگنده در تمرینات رزم هوایی در برابر میگ ۲۹ روسی عملکرد ضعیفتری داشته است. به هر ترتیب میراژ ۲۰۰۰ با بالهای مثلثی بزرگ و دلتا شکلش یک جنگندهی سریع و بلند پرواز شناخته میشود.
- نمایشگر مستقر روی سر خلبان: دارد
- موشک پیشرفته مخصوص نبرد نزدیک: دارد از نوع MICA
- میزان پنهانکاری بصری: خوب
- نسبت نیروی پیشران به وزن: ضعیف
- توانایی پرواز با زاویهی حملهی زیاد: ضعیف
- نرخ گردش مداوم: ضعیف
- نرخ گردش ناگهانی: عالی
جنگندهی «اف ۱۵» (Boeing F15 Eagle)
جنگندهی «اف ۱۵» (Boeing F15 Eagle) که زمانی حاکم بی چون و چرای آسمان بود، امروزه عرصه را برای جوانترها باز کرده است. هر چند این جنگنده در تمرینات عملکرد بسیار خوبی از خود نشان میدهد اما گفته میشود این امر بیش از آنکه به خاطر توانمندیهای ذاتی اف ۱۵ باشد، از مهارت خلبانان کارکشته و قدیمی این پرندهها نشات میگیرد. این جنگنده که به خوبی مسلح شده و مجهز به امکانات مناسبی است، هنوز هم از احترام ویژهای میان خلبانان برخوردار است. آخرین گزارشها از تمریناتی که برای مقابله با نیروی هوایی هند طراحی شدهاند نشان میدهند با وجود توانمندی بیشترسوخوی ۳۰ روسی در اجرای مانورهای پیچیده با سرعت کم، جنگنده اف ۱۵ قادر است با استفاده از تاکتیکهای بهتر، از میدان پیروز خارج شود.
- نمایشگر مستقر روی سر خلبان: دارد
- موشک پیشرفته مخصوص نبرد نزدیک: دارد از نوع ایم-۹ ایکس و پیتون ۵/۴
- میزان پنهانکاری بصری: ضعیف
- نسبت نیروی پیشران به وزن: خوب
- توانایی پرواز با زاویه حمله زیاد: ضعیف
- نرخ گردش مداوم: خوب
- نرخ گردش ناگهانی: خوب
چنگدو جی ۱۰
مثل خود چینیها، ظاهر کوچکش ممکن است کمی غلط انداز باشد، اما شایعاتی هست که میگویند در تمرینات، حریفان بزرگتر از خود مانند سوخوی ۲۷ و جی ۱۱ را با گردشهای ناگهانی وحشتناکی که تا ۳-/۹+ برابر شتاب جاذبه، به هواپیما فشار میآورد، به زانو درآورده است. این جنگنده همچنین گردشهایی که تا ۸.۹ برابر شتاب جاذبه فشار وارد میکنند را به راحتی تحمل میکند. البته بعید است که هیچ خلبانی بتواند بیش از چند ثانیه نزدیک به ۹ برابر وزن خود را روی صندلی تحمل کند. با این وجود خلبانهای این جنگنده در نمایشهای عمومی چنان پیچ و تابهایی به هواپیما میدهند که همگان را تحت تاثیر قرار میدهند. جنگندهی «چنگدو جی ۱۰» (Chengdu J10) به طور کلی امتیازات بسیار بالایی را در شعاع گردش کم، پنهانکاری بصری و عملکرد در سرعت پایین کسب کرد، ضمن آنکه دید بسیار وسیع خلبان در این هواپیما یک امتیاز ویژه دیگر نیز برای این جنگنده چینی منظور میکند.
- نمایشگر مستقر روی سر خلبان: دارد
- موشک پیشرفته مخصوص نبرد نزدیک: خیر، در حال حاضر تنها موشک پی-ال ۸ بر روی آن نصب شده
- میزان پنهانکاری بصری: عالی
- نسبت نیروی پیشران به وزن: خوب
- توانایی پرواز با زاویه حمله زیاد: خوب
- نرخ گردش مداوم: خوب
- نرخ گردش ناگهانی: خوب
همچنین شما می توانید جهت آشنایی با سایر جنگنده ها به مقاله آشنایی با ویژگی ها و مشخصات جنگنده مدرن جنرال دینامیکس / لاکهید مارتین اف 16 فالکون، مراجعه کنید.